воскресенье, 18 сентября 2011 г.

Плюси і мінуси автоматичної коробки передач



Автоматична коробка передач - це пристрій, в якому можна знайти багато плюсів, але і мінуси в ньому теж є. Якщо в усьому пошукати плюси і мінуси - то скрізь їх можна виявити. Напишу про плюси і мінуси автоматичної коробки передач (АКПП скорочено - автоматична коробка перемикання передач).

Тут буде невелике виявлення плюсів і мінусів АКПП в порівнянні з механічною коробкою передач.

Почнемо з позитивного боку, а саме - плюси автоматичної коробки передач:

1. Комфортно керувати автомобілем за допомогою АКПП.

Наявність АКПП дозволяє не звертати увагу на коробку передач, а повністю зосередитися на дорозі і керуванні автомобілем. Тобто, коробка передач «автомат» не відволікає нас, а значить позначиться не тільки на комфорті управлінні, а й на безпеці. Особливо добре позначається автомобіль з АКПП на новачків - вони не метушаться так, як це відбувається, коли вони керують машиною на «механіці», і постійно дивляться - яку передачу треба перемкнути.

2. Відчувається комфорт в русі.

Комфорт в русі полягає в тому, що автомобіль плавно і спокійно рушає з місця, і ця ж плавність спостерігається при зупинці - це тому, що весь процес управляється електронікою. Але плавно зупинятися не всім вдається відразу - треба звикнути до педалі гальма. Якщо до педалі гальма не звикли - то може відбуватися ситуація, коли ваш автомобіль при зупинці буде клювати носом вперед, а це призведе до того, що всі люди, які знаходяться в салоні автомобіля будуть теж валитися вперед. Але плавно зупинятися можна навчитися - і ви навчитеся з часом.

3. Невеликий знос двигуна.

Менше зносу спостерігається тому, що водій керуючи авто з АКПП робить менше помилок в управлінні, а це скорочує перевантаження ходової частини та двигуна. У результаті термін служби важливої ​​частини машини - двигуна збільшується в рази. І термін служби збільшитися - але тільки не рекомендується лити у двигун машини з АКПП вітчизняне масло.

4. Гарна прохідність.

В автомобілі на «автоматі» вбудовані певні програми, які допомагають поліпшити прохідність машини по снігу, піску та інших не дуже міцним поверхнях дороги, грунту. Автомобіль з АКПП плавно здійснює передачу крутного моменту від двигуна до коліс, і часто, коли необхідно, включається функція «антібукс» - ця функція дозволяється не пробуксовувати ведучих коліс. В автомобілі з АКПП не може мимоволі ще зупинитися двигун.

5. Велика безпека.

Про безпеку я згадав вже в першому пункті, коли написав про те, що керуючи автомобіль з АКПП немає необхідності звертати увагу на коробку передач, а повністю можна зосередитися на дорозі, що убезпечить рух. Але такі автомобілі дають ще іншу безпеку. На машині з АКПП не можна рушити з стрибком - це тому, що такий автомобіль просто не заведеться, коли селектор АКПП знаходиться в непотрібному положенні. А якщо не буде стрибка автомобіля - то не буде, як наслідок, і ніякої аварії. Та й в автомобілі з АКПП не можна витягти ключ із замка запалювання до тих пір, поки не буде поставлений селектор АКПП в положення P, яке означає парковка. Це призведе до того, що автомобіль нікуди не покотився і ні в що не вріжеться після паркування (наприклад, не вріжеться в іншого стоїть автомобіль, і не доведеться за це розплачуватися).

У автоматичної коробки передач багато суттєвих плюсів, але і мінуси у АКПП теж можна при пильному розгляді знайти.


Мінуси автоматичної коробки передач:

1. Більше витрачається палива.

2. Трохи стають гірше показники динаміки та максимальної швидкості машини - хоча багато в чому ці показники залежать від самого водія - його навичок, умінь і досвіду. Якщо уявити ситуацію, що за автомобілем з «автоматом» перебуватиме хороший досвідчений водій, а за машиною з механічною коробкою передач ні поганою, але і не хороший водій (так сказати середнього рівня водій), то ще не ясно хто кого обжене. Або середній водій на машині з «механікою» або досвідчений водій на машині з «автоматом» коли АКПП знаходиться в режимі Sport - про перемогу в такій гонці того чи іншого водія можна посперечатися.

3. Складнощі при русі по снігу або бруду, якщо водій ще не повністю розібрався в управлінні автомобілем за допомогою автоматичної коробки перемикання передач.

4. Дорого обійдеться ремонт і обслуговування автомобіля з АКПП.

5. Немає можливості зробити певні прийоми контраварійного водіння (прийом «газ-гальмо», силове ковзання, керований занос та інші).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Чекаю Ваших коментарів.