вторник, 20 сентября 2011 г.

Усунення корозії своїми руками




Експлуатуючи автомобіль в кліматичних умовах з високою вологістю повітря, з великим ступенем ймовірності можна чекати, що на незахищених металевих деталях з часом почне виникати іржа на машині.

Ця недуга, при наявності навіть самої крихітної подряпини на захисному покритті (лакофарбовому або спеціальної мастиці), вражає метал на ділянці, набагато більшому, ніж ця подряпина, і за площею, і за глибиною.

Отже, необхідно проводити профілактичний огляд деталей трансмісії і кузова автомобіля не менше одного разу на місяць. Тим більше це важливо в перехідні періоди, восени і взимку. Для поліпшення ефективності цих оглядів необхідно використовувати лампу-перенесення і 4-кратну лупу.

Якщо під час огляду ви виявите цятки корозії, необхідно терміново видалити іржу на машині і оновити антикорозійне покриття. Якщо забаритися з цим, то вологе повітря за підтримки солі, якою щедро посипають наші дороги взимку, дуже швидко зашкодить кузов, деталі рульового керування та трансмісії вашого автомобіля.

Позбавлятися від корозії необхідно за допомогою металевої щітки або наждачного паперу. Робити це потрібно дуже ретельно, щоб не залишилося навіть найменшого плямочки іржі на машині.

Справа в тому, що пропущені виразки корозії, навіть дуже дрібні, продовжать окислення металу, тому що самі окисні плівки містять достатню для продовження реакції кількість кисню.

Суттєву допомогу при видаленні іржі на машині надають спеціальні хімічні речовини (розчинника, очищувачі іржі). Не забувайте, при їх використанні про техніку безпеки, так як речовини ці дуже агресивні, користуйтеся засобами індивідуального захисту - окулярами і гумовими рукавичками.

Після обробки не забудьте ретельно видалити з поверхні сліди хімічних очищувачів. Промийте оброблені місця водою і насухо протріть ганчіркою.

Зробити це потрібно обов'язково, так як решта на металевій поверхні активні хімічні речовини почнуть руйнувати захисний лакофарбовий шар, відкривши тим самим доступ вологи до металу, почнеться окислювальна реакція, в якій ці хімікати, до того ж, будуть каталізаторами.

На практиці багато автолюбителів застосовують власні способи позбавлення від іржі на машині. Ось один з «народних» методів:

- Зробимо склад № 1: необхідно розчинити у воді (250 мл.) Амоній (53,5 г) і їдкий натр (каустичну соду - 52 г);
- В цей розчин додати формалін (200 г) і ще воду (250 мл).

- Склад № 2: до 10%-му розчину соляної або сірчаної кислоти (1 л) додаємо склад № 1 (30 мл).

Зануривши іржаву деталь в отриманий розчин на 30 хвилин, можна легко очистити її від слідів корозії. Після обробки деталь необхідно вимити водою і насухо протерти (або просушити феном).

Також, в «народних рецептах» позбавлення від корозії часто використовується риб'ячий жир. Змастивши заіржавілу поверхню риб'ячим жиром, і витримавши 2 години, видалити іржу стає набагато легше. Крім того, властивість риб'ячого жиру проникати на всю глибину корозії дозволяє утворюватися захисній плівці, яка захистить від продовження окислення металу.

Маленькі, точкові сліди іржі на машині можна легко видалити, зачистивши поверхню ганчіркою, просоченою гасом. Непогано допомагає видалити іржу паста, зроблена з машинного масла і подрібненого деревного вугілля.

Видаливши іржу на пошкодженому місці до появи чистого металу, захистіть його від контакту з повітрям за допомогою фарби. Якщо відразу нанести фарбу з якої-небудь причини неможливо, скористайтеся іншим консервантом - «мовілем», воском, гарматним салом, будь-яка густа змазка, підійде навіть звичайна липка наклейка з плівки.

Користуючись своїм автомобілем, не забувайте приділяти найпильнішу увагу стану лакофарбового покриття та з'являтимуться корозійних «виразок». Погодьтеся, що легше запобігти корозію, ніж боротися з нею.

Складіть графік з огляду кузова і днища згідно з наведеними в цій статті рекомендацій, періодично проводите антикорозійну обробку, це продовжить термін експлуатації автомобіля у декілька раз.І ще раз, не допускайте появи іржі на машині.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Чекаю Ваших коментарів.