суббота, 17 сентября 2011 г.

Нічна їзда - поради.



Нічна їзда пов'язана з багатьма проблемами, які можуть виникнути в дорозі. Та й саме водіння автомобіля вночі - це невластива для людини навантаження. Адже ніч призначена для того, щоб в цей час спати, а не навантажувати організм додатковим навантаженням, пов'язаної з водінням машини.

Хоча вночі автомобілів менше їздить по дорогах, але кількість аварій все одно таке ж як і вдень. За статистикою вночі відбувається 50% автомобільних аварій.

Тому людям слід бути набагато пильніше й обережніше саме в нічний час. Їзди в нічний час складно уникнути особливо в наш вік, тому доведеться дотримуватися деяких запобіжних заходів, пов'язані з водінням вночі.

Основні проблеми нічної їзди:

1. Вночі водій менше бачить ситуацію на дорозі, і у нього менше можливостей передбачати розвиток ситуації на дорозі і запобігти дорожню аварію. Адже важливу роль у забезпеченні безпеки на дорозі грає правильна тактика руху і необхідна концентрація уваги водія. Потрібно водієві при водінні вночі вибрати таку швидкість руху, щоб у разі надзвичайної ситуації гальмівний шлях був не більше освяченого фарами ділянки дороги. Якщо ви бажаєте рухатися набагато швидше вночі, то може встановити більш потужні лампи, які будуть висвітлювати дорогу набагато далі. Але зберігайте свій розум - лампи вибирайте такі, щоб вони потім не заважали водінню інших водіїв.

2. Відбувається осліплення від фар зустрічних або попутних машин. Якщо це осліплення відбувається різко, то щоб зіниці відновиться до нормальної роботи іноді потрібно 30 секунд.

3. Втома. Добові біоритми впливають на працездатність організму. Вночі тіло людини втомлена і просить відпочинку, сну. Зовсім нерідкі ситуації, коли при нічній їзді водій просто засинав за кермом сам того не помічаючи.

Нічна їзда - поради:

1. Слідкуйте за чистотою лобового скла - воно має бути чистим з двох сторін. Якщо лобове скло буде забруднено, то ви не зможете повністю бачити навколишнє оточення, що можливо при чистому склі, і можливо спотворитися саме сприймається очима простір через брудне скла (через те, що бруд і розлучення на склі здатні заломлювати промені світла) .

2. Коли їсте ззаду будь-якого автомобіля не потрібно зліпити іншого водія своїми фарами, включивши дальнє світло. У такі моменти потрібно перемикати світло фар з далекого світла на ближній. Якщо в машині є коректор фар, то за допомогою коректора опустіть промені світла вниз до самого краю. Змінювати світло фар на ближнє потрібно також при роз'їзді із зустрічним автомобілем. На додаток до ближнього світла за бажанням можете включити протитуманні фари.

3. Коли обганяє інший автомобіль, помігайте трохи водієві обганяють дальнім світлом фар і потім при зближенні перейдіть на ближнє світло фар, і коли порівнявся з обганяють перейдіть знову на дальнє світло фар.

4. Світло іншого автомобіля здатний на деякий час засліпити, особливо коли горить дальнє світло. Тому, щоб вас не сильно засліпило світло іншого автомобіля рекомендується дивитися в такі моменти трохи в інший бік - на узбіччя. Або ж закрити одне око. Таким чином, світло не повністю засліпить вас і ви швидко прийдете в себе. Але якщо засліплення уникнути не вдалося, включивши аварійні сигнали здійсните зупинку машини.

5. Включати ближнє світло фар потрібно ще до настання темряви. Не всі можуть під час наближення ночі, коли на вулиці ще не дуже темно, помітити інший автомобіль, який рухається без світлового освітлення. Хоча цей пунктик і є зайвим небагато, але про нього варто пам'ятати. Зараз згідно з правилами дорожнього руху машини повинні постійно їздити з увімкненими фарами - навіть удень.

6. Якщо ви довгий час знаходитеся в дорозі вночі, то протирайте регулярно фари.

7. Необхідно підібрати оптимальну яскравість приладової панелі, щоб світила не тьмяно, і не яскраво.

8. Якщо вам назустріч їде транспортний засіб з одного фарою, то треба трохи насторожитися. Це може бути як мотоцикл, так і автомобіль. Тож уявіть, що це автомобіль, а фара яка світить - це його далеку від вас фара.

9. Якщо здійснюєте їзду в нічний час по незнайомій дорозі, то потрібно бути особливо уважним і пильно стежити за дорогою. Можливо, що поворот, який потрібно буде зробити буде набагато крутіше, ніж вам здається, чи на ньому буде яке-небудь перешкоду. Під час здійснення повороту знизьте швидкість.

10. Будьте готові до того, що на дорозі можуть з'явиться раптово неосвячені об'єкти - люди або пішоходи. Тому потрібно їхати з такою швидкістю, щоб встигнути вчасно загальмувати.

11. Під час нічної їзди можна вибрати для руху «лідера» - машину, яка рухається у вашому ж напрямку з відповідною для вас швидкістю. За цією машиною потрібно просто їхати, спостерігаючи за її переміщеннями і бути готовим до швидкого маневру, у разі якщо й машина «лідер» його зробить.

12. Якщо ви відчуваєте що починаєте засипати за кермом автомобіля під час водіння вночі, то потрібно вжити таких заходів, які допоможуть підбадьоритися. Найкраще - зупинитися і поспати біля півгодини. Але якщо у вас немає часу на сон і потрібно їхати, то підійдуть інші заходи: пожуйте щось (жуйка, горішки), покладіть під язик шматочок лимона, вмийтеся водою, відкрийте вікно щоб охолодити повітря, говоріть з пасажирами, увімкніть веселу та енергійну музику і іноді міняйте її гучність звучання. Щоб не було сонливого стану за кермом не їжте перед поїздкою.

Дотримуйтесь всі поради з водіння вночі і ви зможете убезпечити свою нічну їзду на машині.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Чекаю Ваших коментарів.