вторник, 20 сентября 2011 г.

Правила користування системою ABS автомобіля




Сучасна система ABS автомобіля дуже надійна і може тривалий час працювати без збоїв.

Антиблокувальна система ABS - система, яка запобігає блокуванню коліс автотранспорту при торможеніі.Ета система допомагає запобігти втраті керованості автотранспорту в процесі різкого гальмування і повністю виключити, ймовірність неконтрольованого ковзання.

Електронні блоки, що входять до складу системи ABS автомобіля рідко виходять з ладу. Спеціальні реле і запобіжниками надійно захищають цю систему. А якщо й відбувається якась несправність, то її причина, швидше за все, буде викликана порушеннями правил експлуатації системи ABS.

Найбільш уразливими елементами ABS, є колісні датчики, які розташовані поруч з обертовими деталями маточини.

Ці датчики розташовані не в найбільш благополучних місцях і схильні до різних забруднень, а збій роботи датчиків може викликати навіть великий люфт в ступичні підшипниках. Колісні датчики найчастіше і стають причиною несправності системи ABS автомобіля.

Величина напруги на клемах акумулятора також впливає на працездатність ABS. Електронний запобіжний блок може відключити роботу системи при зниженні напруги до 10,5 В, а при сплесках напруги може спрацювати запобіжний реле відключає ABS від електромережі автомобіля.

Щоб не допустити таких випадків, необхідно дотримуватись певних правил:
• не слід відключати або підключати електричні роз'єми під час роботи двигуна;
• не слід заводити автомобіль за допомогою «прикурювання» від іншого акумулятора або ж надавати як «донора» свій автомобіль;

• не слід піддавати блок управління системою ABS нагріванню понад 85 градусів за Цельсієм при фарбуванні і сушінню автомобіля гарячим методом;
• необхідно від'єднувати проводку від блоку управління ABS, при виконанні зварювальних робіт на автомобілі;
• необхідно ретельно слідкувати за станом контактів генератора;

Про несправності системи ABS автомобіля сигналізує контрольна лампа, розташована на панелі приладів. При цьому гальмівна система автомобіля буде працювати як на машині не обладнаній ABS. Якщо лампа контролю системи ABS загориться під час руху автомобіля, необхідно зупинитися і перевірити напругу на клемах акумулятора.

Якщо напруга виявиться нижче номінального, то необхідно зарядити акумулятор при першій можливості.

Поганий електричний контакт в ланцюзі ABS може привести до періодичного миганню лампи контролю ABS. У цьому випадку слід встановити автомобіль на оглядову яму і перевірити всі дроти і контакти на датчиках системи, а якщо несправність не виявиться, необхідно звернутися в спеціалізований автосервіс.

Під час обслуговування та ремонту гальмівної системи автомобіля обладнаного ABS необхідно дотримуватися певних правил. Так при заміні гальмівної рідини потрібно розряджання тиску, розташованого в гідроблок ABS.

Не можна забувати, що при включенні запалення одночасно включається електронасос в гідроблок ABS і гальмівну рідину може вигнати, якщо система буде розгерметизована. Але цю особливість автомобілів з системою ABS можна використовувати для прокачування гальмівної системи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Чекаю Ваших коментарів.